Dag 1. Op een zondag. 6 oktober. En dan blijkt dat ik van mijn voornemens weinig gebakken heb het afgelopen jaar. Ik laat dan het jaar uitsudderen en ga fris en fruitig wachten op 1 januari. Want dan kan ik weer écht beginnen met mijn goede voornemens. Maar dit jaar dus NIET. Ik verkondig altijd dat je met bloggen jezelf naar een hoger plan tilt. En ik weet dat zeker, maar ja, dan gaat het over business… Zo raar dat ik dit niet privé toepas. En sterker nog, ik denk zelfs dat als ik het privé toepas – en laat zien- dat de switch voor veel mensen dan ook naar business doelen willen. Win Win.

Daarom laat ik jullie vanaf dag 1 ( nu dus) zien waar ik mee worstel en hoe ik me dan naar mijn doel blog.

Definieer je doel concreet

Dag 1 gebruik ik voor het definiëren van mijn voornemen. Ik wil FIT zijn. En tegelijkertijd weet ik dat ik fitter ben dan de gemiddelde Nederlander van mijn leeftijd. Ik eet ook gezonder dan gemiddeld. Althans, dat denk ik. Maar toch knaagt er iets aan mij. Dus definieer ik mijn doel als FIT zijn. Maar… wat versta IK onder fit-zijn? Dat is wel handig om te weten.

Voorbereiding: volg dit stappenplan

Stap 1: Omschrijf je overall-voornemen. Bij mij is dat Fit zijn.

Stap 2: Wat betekent dat concreet voor jou? In mijn geval is dat 8 kilo afvallen.

Stap 3: Wat houdt je tegen om niet direct 8 kilo af te vallen?  Als ik het druk heb (of althans denk dat ik het druk heb) snaai ik. Zonder erbij na te denken. Dus AHA, ik wil niet meer snaaien. Is dat het doel? Niet helemaal. Ik wil mijn sportcarriere weer oppakken, na 5 maanden uit de roulatie geweest te zijn. Dus JA, het is fit-zijn. Maar let op de onderverdeling: niet meer snaaien en sporten. Duidelijk voor mezelf.

Stap 4: Waarom wil ik fit zijn? Dat heeft met mij heel erg met zelfverzekerdheid te maken. Dus ik voel me zelfverzekerder, energieker en durf meer als ik fit ben.

Stap 5: Waarom doe je het niet?  Je kan  – als je stap 4 hebt ingevuld- toch direct aan de slag, immers je wilt je doel bereiken omdat ik me dan beter voel. Maar, waarom doe ik het dan niet? Wat zijn de moeilijke momenten?

  1. Als ik alleen thuis ben en mijn werk af heb gemaakt: het geniet moment
  2. Als ik druk ben en heel snel iets moet eten
  3. Als ik stress heb.

Mooi.Overzichtelijke moeilijke momenten. Wat doe je om Stap 5 te tackelen?

  1. Zorgen voor alternatief – bij mij thee of prikwater
  2. Altijd zorgen voor koolhydraatarm eten – ook snel te maken-  in huis. Dit vergt dus iets van de tijdstippen waarop ik boodschappen doe.
  3. Idem, ik zorg voor gemakkelijk koolhydraatarm eten in huis.

Stap 6: Track record. Schrijf iedere dag over je dag. En het liefst publiceer je het ook. Zodat andere mensen geïnspireerd kunnen raken door de manier waarop jij je doelen haalt. Schrijf dan ook op waar je de moeilijkheden voor de dag erna inschat. En hoe je die gaat overwinnen. BIj mij is dat: ik moet lunchen bij een opdrachtgever. Ik kan dan gemakkelijk een eigen salade meenemen. Deze moet ik dan de ochtend maken. Ik zorg tegelijkertijd ervoor dat ik in de ochtend goed ontbijt met soep. Dat verdrijft mijn honger gevoel gedurende de hele ochtend. En ’s avonds ga ik eten met een vriendin. Prima. Geen wijn en geen koolhydraten. Moet lukken.

Checklist voor iedere dag

Goed. Dag 1 is bijna voorbij. Ik heb mijn doelen geformuleerd, het stappenplan ingevuld, de voorbereidingen voor de dag erna gedaan. Van mij mag dag 2 wel beginnen! Ik zie nu al uit naar wat ik morgen te schrijven heb.